Asiakas äänessä -juttusarjassa viestinnän asiantuntija Karoliina Saarnikko kertoo, miten hänen polkunsa kohti yrittäjyyttä kulki, Suomen Palkkiopalvelun avustuksella tietenkin.

Aloitin viestinnän freelancerina noin 15 vuotta sitten. Hyppäsin pois päivätyöstä ja aloin oma työni herraksi. Minulla oli omasta mielestäni tarpeeksi valmiita asiakkaita ja kontakteita ja paljon intoa ja paloa tehdäkseni tämän suuren ratkaisun. 

Nyt näin jälkeenpäin ajateltuna, minulla oli edellä mainituista vain intoa ja paloa, mutta hetkeäkään en ole siltikään katunut.

Kun astuin omilleni, minua kannustettiin perustamaan oma yritys. Se on ainoa järkevä ratkaisu sanottiin. Muiden puheet korvissani kaikuen aloin ottaa selvää asiasta, mutta jouduin välittömästi eksyksiin. 

Siihen aikaan ei ollut kevytyrittäjyyttä, kevytyrittäjäpalveluita, eezyjä tai ukkoja. Oli vain erittäin vaikeaselkoinen infoviidakko toiminimiä ja osakeyhtiöitä, kaiken maailman kommandiittiyhtiöitä ja sen lisäksi vielä alveja, yellejä ja muita kolmikirjaimisia sanahirviöitä. Kaikki tuntui liian suurelta, viralliselta ja vakavalta.

Oli vaikeaa löytää selkokielistä kertomaa yrittäjyydestä eikä kukaan kertonut mitä tehdä. Minä odotin kynä kuumana ensimmäisiä asiakkaitani enkä todellakaan halunnut tehdä liiketoimintasuunnitelmia, miettiä rahoitusta tai muutakaan.

Näitä pohtiessani ensimmäinen asiakas tipahti syliini ja halusi minun laskuttavan. Googlasin laskutuspalveluita ja valitsin näistä edullisimman, mutta siitä huolimatta luotettavalta tuntuvan Suomen Palkkiopalvelun.

Lue lisää kevytyrittäjyydestä

Kahdeksan kaunista vuotta kevytyrittäjänä

Kiireessä tehty valinta osoittautuikin sitten aikamoiseksi onnenkantamoiseksi. 

Laskuttaminen lähti käyntiin vaivattomasti. Lähetin sähköpostia ja kerroin kuka olen ja mitä tarvitsen. Minulta pyydettiin kopio verokortista ja tiedot keneltä laskutetaan ja kuinka paljon. Lopuksi lähetin vielä tilitietoni ja näin asiakkuuteni oli alkanut.

Ensimmäisen asiakkaan jälkeen tuli seuraava ja sitä seuraava ja aina kun työ oli tehty, laitoin sähköpostilla laskuni menemään. 

Jossain vaiheessa pääsin ensimmäisten joukossa testikäyttämään itsepalvelulaskutusjärjestelmä Liksalaa, jota kautta laskutukset nykyään laitetaan. 

Aina kun verottajan ohjeet muuttuivat tai tuli jotain uutta eteen, Jukka, Juuso tai Petteri Suomen Palkkiopalvelulta soitti ja neuvoi ja ohjeisti. 

Kun olin unohtanut painaa viimeisen kerran enteriä, että lasku lähtisi liikkeelle, Jukka soitti ja tarkisti, että oliko kyseessä tarkoituksellinen vai puhdas vahinko. Joskus sain jopa sopimuskonsultaatiota toimeksiantosopimukseen, kun sitä nöyrästi kyselin.

Kun tuloni nousivat ja sain ensimmäisen heippalapun verottajalta, että olisin YEL-velvollinen, perinteisen luovan työn tekijän tapaan panikoidun käytännön asioista ja soitin saman tien Palkkiopalveluun. Ei hätää, he sanoivat. Tule käymään ja käydään asia läpi. Menin käymään ja asia käytiin läpi. Rauhallisin mielin minusta tuli YEL-vakuutuksen maksaja ja homma jatkui entisellään.

Vuodet vierivät ja aina kaikki hoitui kuten pitikin. Sain keskittyä siihen olennaiseen eli työhön ja laskutukset juoksivat. Olin Palkkiopalvelun asiakkaana kahdeksan kaunista vuotta.

Tänä aikana suitsutin ja suosittelin lukuisille ihmisille Palkkiopalvelun toimintaa ja uskon tuoneeni myös muutamia uusia asiakkaita taloon.

Lue artikkeli: 10 kysymystä YEL-vakuutuksesta

Seuraava askel: yrittäjyys

Sitten tuli se päivä, jolloin tajusin, että ikään kuin huomaamatta tuloni olivat vakiintuneet ja tiesin jo aikalailla toiminimistä, osakeyhtiöistä, alveista ja yelleistä.Yrittäjyys oli seuraava selkeä askeeeni.

Hankin kirjanpitäjän, perustin yrityksen ja aloin hoitamaan itse laskutustani.

Palkkiopalvelun jättäminen oli kuitenkin haikeaa. Olin tykästynyt Palkkiopalvelun Jukan asiantunteviin vastauksiin, tulitukeen jota Palkkiopalvelulta sain erilaisten toimeksiantojeni keskellä ja kaiken helppouteen. 

Jätin kuitenkin mielessäni oven auki siltä varalta, että jos en pärjäisikään yrittäjänä, voisinhan aina palata. 

Kun useampi vuosi yrittäjänä oli täynnä, tajusin, etten palaisi ja oven voisi sulkea. Olin kasvanut yrittäjyyteen Suomen Palkkiopalvelun avulla.

Lue asiakastarina: Eka kerta Suomen Palkkiopalvelulla

Mutta miten sitten kävikään?

Eräs kaunis päivä parisen vuotta sitten puhelimeni soi ja Palkkiopalvelun Jukka soitti.

Hän kysyi, haluaisiko yritykseni ruveta hoitamaan Suomen Palkkiopalvelun markkinointia.

Vastasin kyllä. 

Näin palasin takaisin Suomen Palkkiopalvelulle, mutta aivan uudesta ovesta.