Kun harkitset oman liiketoiminnan aloittamista, kohtaat kysymyksen: toiminimi vai kevytyrittäjyys? Kumpi vaihtoehdoista olisi sinulle parempi? Tässä artikkelissa tarkastelemme molempia vaihtoehtoja ja niiden eroja.

Mitä tarkoittaa kevytyrittäjyys?

Kevytyrittäjyys tarkoittaa itsensä työllistävää henkilöä, joka laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta ilman omaa yritystä. Kevytyrittäjä päättää itse, mitä tekee ja kenelle tekee ja mitä siitä laskuttaa. Siinä mielessä hän on kuin yrittäjä. 

Kevytyrittäjällä ei kuitenkaan yrittäjän tapaan ole Y-tunnusta. Verotuksen ja kirjanpitovelvollisuuden kannalta hän on kuin palkansaaja. Hänen ei tarvitse tehdä esimerkiksi kirjanpitoilmoitusta tai arvonlisäveroilmoituksia kuten yrittäjän.

Kevytyrittäjyys on kuitenkin työttömyysturvan ja eläkevakuuttamisen näkökulmasta perinteistä yrittäjyyttä ja täten kevytyrittäjä kuuluu YEL-vakuutuksen piiriin.

Lue lisää: 10 kysymystä YEL-vakuutuksesta

Vaikka lainsäädäntö ei tunne suoraan termiä ”kevytyrittäjä”, se on nykyään yleinen nimitys laskutuspalvelun asiakkaalle. Viranomaisen näkökulmasta kevytyrittäjä on enemmänkin oikea yrittäjä kuin palkkatyöntekijä.

Kevyt-sana kevytyrittäjyydessä viittaa kahteen huomionarvoiseen kevennykseen: oman firman hallinnon pyörittämisen vaiva jää pois ja samalla suurin osa vastuista viranomaisten suuntaan. Samalla minimoituu konkurssiin ajautumisen riski.

Miten kevytyrittäjänä laskutetaan?

Kevytyrittäjäksi ryhtyminen on helppoa kauttamme. Rekisteröidyt vain asiakkaaksemme Liksalassa ja syötät omat tietosi järjestelmäämme.

Sen jälkeen voit tehdä ensimmäisen laskutustoimeksiantosi eli aloittaa laskuttamisen tekemästäsi työstä.

Syötä tiedot laskun maksajasta eli asiakkaastasi, laskutuksen aihe sekä laskutettava summa. Me hoidamme sen jälkeen loput.

Käsittelemme toimeksiannot tavallisesti saman tai seuraavan päivän kuluessa. Toimeksiannon käsittelyn tilan voit tarkistaa Liksalasta.

Lue myös: Estääkö ulosotto laskutuksen?

Kenelle ja minkälaiseen yritystoimintaan kevytyrittäjyys sopii?

Kevytyrittäjyys sopii kenelle vain. Olet sitten opiskelija, eläkkeellä, keikkatyöläinen tai taitelija, voit laskuttaa kevytyrittäjänä kauttamme.

Kevytyrittäjyys sopii erityisesti palveluiden myyntiin. Kevytyrittäjyys on kätevä myös sivutoimiseen liiketoimintaan tai oman yritysidean testaamiseen. 

Kevytyrittäjyys ei käy luvanvaraisten töiden, kuten lääkintä- ja kuljetuspalvelujen laskuttamiseen.

Myöskään tavarakauppaa eli tavaroiden myyntiä et voi hoitaa kauttamme. Jos tavarakauppa on suurta, suosittelemme oman yrityksen perustamista.

Lue myös: Kevytyrittäjä, laskuta kauttamme työ kuin työ

ompelija työssään.

Mitä tarkoittaa toiminimi?

Toiminimi on yksityisen elinkeinonharjoittajan käyttämä nimi, jolla hän harjoittaa liiketoimintaa. Toiminimi voi olla esimerkiksi oma nimesi tai jokin muu valitsemasi nimi.

Miten toiminimellä yrittäminen toimii?

Toiminimiyrittäjänä perustat oman yrityksen, rekisteröit toiminimen ja hoidat liiketoimintaa sen alla. Saat oman y-tunnuksen ja vastaat itse verotuksesta ja muista velvoitteista.

Kenelle ja minkälaiseen yritystoimintaan toiminimi sopii?

Toiminimeä harkitaan yleensä, kun liiketoiminta on säännöllistä ja tulevaisuuden työmäärä on ennakoitavissa.

Jos liiketoimintasi vaatii suuria investointeja, kannattaa harkita toiminimen perustamista.

Toiminimen perustaminen vaatii hieman enemmän byrokratiaa ja kustannuksia kuin kevytyrittäjyys, mutta toisaalta taas kulujen vähentäminen on yksinkertaisempaa ja verotehokkaampaa omalla y-tunnuksella.

Valinta toiminimen ja kevytyrittäjyyden välillä riippuu omasta liiketoiminnastasi, työmäärästä ja tavoitteistasi. Harkitse huolellisesti, mikä vaihtoehto sopii parhaiten sinulle ja ota tarvittaessa apua meihin päätöksenteossa. Onnea matkaan yrittäjänä!