ALV herättää monessa kevytyrittäjässä kysymyksiä. Moni miettii, mikä ALV-kanta pitää lisätä laskulle ja pitääkö ALV sisältyä hintaan vai ei? Onko olemassa ALV-laskuria? Mikä on ALV-rekisteri? Kokosimme alla olevaan artikkeliin kaikki, mitä sinun pitää tietää arvonlisäverosta.

Mitä tarkoittaa arvonlisävero eli ALV?

Arvonlisävero (alv) on kulutusvero, jota maksetaan lähes kaikista tavaroista ja palveluista. Kun yritys myy tavaraa tai palvelua, se lisää laskuttamansa tavaran tai palvelun myyntihintaan arvonlisäveron. Käytännössä arvonlisäveron maksaa kuluttaja osana tuotteen tai palvelun hintaa.

Mikä on ALV-rekisteri?

Sinun ei kevytyrittäjänä, joka laskuttaa Suomen Palkkiopalvelun kautta, tarvitse huolehtia ALV-rekisteristä.

Verohallinnon ylläpitämä rekisteri arvonlisävelvolliseksi koskee lähinnä yrittäjiä ja yrityksiä.

Me huolehdimme ALV:in tilittämisestä automaattisesti Verohallinnolle joka kerta kun laskutat meidän kauttamme.

Laskuttaminen ja arvonlisävero

Kun laskutat Suomen Palkkiopalvelun kautta, sinun on huomioitava aina arvonlisävero. Tämä johtuu siitä, että Suomen Palkkiopalvelun liikevaihto ylittää verotuskäytännön tunteman vähäisen toiminnan rajan, joten kaikkien meidän kautta lähtevien laskujen tulee sisältää arvonlisävero (poikkeuksena erikseen ALV-laissa määritelty ALV-vapaa toiminta, kuten taiteilijan esiintyminen).

Kun teet laskutustoimeksiannon Liksalassa, valitset vain valmiista valikosta laskuusi oikean arvonlisäkannan ja me hoidamme loput. Me tilitämme laskulla olevan arvonlisäveron sellaisenaan verottajalle ja loppuosa laskusta käytetään palkkion maksuun.

Jos ALV-kannan valinta tuntuu pulmalliselta, ota yhteyttä, me neuvomme mielellämme.

ALV-kannat – mikä niistä koskee minua?

Suomessa on käytössä useita erilaisia arvonlisäverokantoja. Yleinen ALV-kanta on 24%.

Arvonlisäverolakiin perustuen laskutuksen aiheita, joihin sovelletaan ALV 24% verokantaa ovat muun muassa:

 • nuotinkirjoitustyöt
 • toimittajan työ (mm. toimitussihteerin työt, ei teoksiksi luokiteltavat lehtijutut)
 • soittotuntien laskutus
 • tuotantotyöt
 • valokuvaajan työ sekä valokuvien käyttöoikeudet
 • kuvaajan työ
 • graafisen suunnittelun työt
 • ääniteknikon työ
 • kiinteistövälittäjän työ
 • rakennusalan työt (myös alvittomana käännetyn alv -velvollisuun mukaan)
 • tiedottajan työ
 • opettajan työt
 • ohjaajan työt

Tulkinnanvaraisissa tilanteissa yritämme selvittää arvonlisäverokannan tapaus tapaukselta.

Kysy meiltä, jos et ole varma oman toimialasi ALV-kannasta.

alv

Mitä arvonlisäkantaa käytän, jos laskutan ulkomaille?

Jos lähetät laskun toisessa EU-maassa toimivalle asiakkaallesi, tilanteessa sovelletaan käänteistä arvonlisäjärjestelmää, joka tarkoittaa käytännössä sitä, että voit lähettää laskun ilman arvonlisäveroa.

Sinulla tulee kuitenkin olla laskutettavan yrityksen voimassaoleva ALV-numero, eli VAT-ID tai VAT-number. Jos et tiedä numeroa, voit tarkistaan sen Euroopan komission Verotus-ja Tulliliiton sivuilta.

Mikäli laskutat yksityishenkilöä EU-maasta, arvonlisävero tulee lisätä laskulle.

Voiko laskun ulkomaille laittaa Liksalassa normaalisti?

Kun olet tekemässä ensimmäisen laskutuksesi ulkomaille, ota yhteyttä, niin katsotaan asia yhdessä.

Pitääkö arvonlisäveron sisältyä laskutuksen hintaan vai ei?

Arvonlisävero joko lisätään sovittuun summaan tai se sisältyy siihen. Useimmiten arvonlisävero lisätään laskutushintaan. Tästä joudutaan muutamissa tapauksissa poikkeamaan.

Jos laskutat osakeyhtiötä, toiminimeä tai vaikkapa avointa yhtiötä, voit lisätä arvonlisäveron sovittuun palkkiosummaan.

Jos asiakkaasi on yleishyödyllinen yhdistys tai yksityishenkilö, sinun kannattaa varautua siihen, että joudut sisällyttämään ALV:n laskutushintaan. Ymmärrettävästi esimerkiksi yksityishenkilö saattaa yllättyä, jos olette sopineet 100 €:n palkkiosta ja hän saa maksettavakseen 124 €:n laskun.

Esimerkki:

 • ALV sisällytetään laskutushintaan: 1000 € sis. ALV 24% (806,45 € + ALV 24%). Tilaajalle lähetetään 1000 euron lasku, josta ALV:n osuus on 193,55 € ja 806,45 € ”jää” bruttoansioksi.
 • ALV lisätään laskutushintaan: 1000 €+ALV 24% =1240 €. Tilaajalle lähetetään 1240 euron lasku, josta ALV:in osuus on 240,00 € ja 1000,00 € ”jää” bruttoansioksi.
 • Arvonlisävero tilitetään lähtökohtaisesti sellaisenaan verottajalle ja palkkion maksuun käytetään laskun arvonlisäveroton osa.

Suurin osa yrityksistä voi vähentää ALV:n omassa verotuksessaan, jonka vuoksi sen lisääminen työn hintaan ei ole yleensä kynnys asiakkaillesi ostaa sinulta työtä.

Useasti palkkioista neuvotellessa puhutaan hinnoista ilman arvonlisäveroa. Kuitenkin jotta ei tule sekaannuksia, kannattaa viimeistään tarjouksessa mainita hintojesi yhteydessä, sisältääkö hinta ALV:n vai ei.

ALV-laskuri eli miten arvonlisävero vaikuttaa työsi hintaan?

Koska tilitämme suoraan laskustasi ALV:n osuuden Verohallinnolle, se ei sinällään vaikuta työsi hintaan. ALV:in määrää ei kannata myöskään ajatella osana hinnoitteluasi siinä mielessä, että ALV ei ole kynnys asiakkaillesi ostaa sinulta työtä, koska suurin osa yrityksistä voi vähentää ALV:n omassa verotuksessaan. Hinnoittelun tulee perustua yhdessä asiakkaasi kanssa sovittuihin asioihin, kuten työn laatuun, kestoon tai määrään.

Jos kuitenkin haluat laskea, miten arvonlisävero vaikuttaa työsi hintaan, voit kokeilla kätevää laskuriamme.