Kevytyrittäjä äänessä –juttusarja alkaa!
Aloitin kevytyrittäjänä vuoden 2023 alusta. Valitsin lukuisten kevytyrittäjäpalveluiden joukosta yhteistyökumppanikseni Suomen Palkkiopalvelun. Tässä kertomukseni siitä, miten ensimmäinen laskutus SPP:llä sujui.

Teksti: Martti Valli
Kuvat: Saara Kähönen

Toimivuus ja yksinkertaisuus ovat minulle tärkeitä ja kun palveluntarjoaja on kiinnittänyt huomiota näihin seikkoihin, on palvelu mielestäni huipussaan. 

Kaikki alkoi siitä, että kirjauduin Suomen Palkkiopalvelun Liksala -palvelun käyttäjäksi ja julistauduin kevytyrittäjäksi. Palkkiopalvelun verkkosivuilta löysin Rekisteröidy -painikkeen, jota painamalla tämä askelma oli helppo ottaa. Vahvistusviesti sähköpostissani varmisti pian asian onnistumisen.

Lisäsin Liksala-palveluun omat tietoni eli kaikki tiedot, jotka Suomen Palkkiopalvelu tarvitsee asioideni hoitamiseen. Nyt kun olen kerran kirjannut verotietoni ja pankkiyhteyteni, ei minun tarvitse tehdä tätä toimenpidettä enää uudestaan, ellei tietoihin ole tarvetta tehdä muutoksia.

Puhutaanpa rahasta

Ensimmäinen laskutettava duunini oli kirjoittamani artikkeli ja tämän myös uskon olevan sellaista, mitä jatkossakin tulen laskuttamaan toimittajana.

Kirjailin Liksala-palvelussa laskutustoimeksiannon kenttiin toimeksiantajan tiedot sekä laskutettavan työn tiedot ja näin olinkin enää enterin painalluksen päässä valmiista laskusta.

Liksalan etusivulta, käsittelyssä olevista laskutuksistani voi seurata laskun etenemistä. Tein näin pariin kertaan. Kaikki oli hyvin ja homma toimi. 

Ainoa asia, mitä ehkä jäin kaipaamaan, oli sähköpostiin tai puhelimeeni tulevat ilmoitukset laskutuksen vaiheiden etenemisestä. Ei tietenkään ole maailman vaikein asia käydä tarkistamassa asiaa itse sivulta, mutta kroonisessa rahapulassani janosin tietoa rahan liikkeistä, aivan kuin olisin odottanut henkilökohtaista viestiä joulupukilta.

Puhutaanpa myös laadusta

Eräs huomionarvoinen asia Suomen Palkkiopalvelun toiminnassa on asiakaspalvelu. 

Nykyäänhän ihmiset on totutettu siihen, että mikäli asiakaspalvelua on, on se lähinnä ala-arvoista. Palkkiopalvelun toiminta oli tässä kontekstissa täysin uusi kokemus. 

Esittämiini kysymyksiin vastattiin nanosekunnissa ja vastauksesta välittyi asiani ja tarpeeni ymmärtäminen. 

Neuvoja on helppoa kysyä, kun neuvoja saa. Omalla kohdallani ei milloinkaan ole ollut kyse siitä, etten olisi osannut kysyä, vaan enemmänkin siitä, etten ole tullut kuulluksi.

Suomen Palkkiopalvelun tapa hoitaa asiakaspalvelua oli juuri sellainen, jota kokemattoman kevytyrittäjän on helppoa arvostaa. Jo pelkästään se, ettei asiakaspalvelun yhteystietoja ole piilotettu nettisivulla, antaa vaikutelman  tavoitettavuudesta. Toivoisin tietenkin, että tällainen asiakkaan aito huomioon ottaminen yleistyisi maan tavaksi. 

Annetaanpa rahan puhua

Kun palkkio lopulta tuli suorituksena tililleni, olivat kaikki kulut ja verot valmiiksi hoidettuina. 

Sillä hetkellä kun tieto palkkioni tilittämisestä kilahti tekstiviestinä puhelimeeni, oli vaikea pidätellä riemun nostattamaa hymyä. Ainoaksi ongelmakseni jäi enää, miten saisin rahani myös käytetyiksi, mutta tämä ei enää ollut Palkkiopalvelun kanssa hoidettavien asioiden listalla. 

Koska Palkkiopalvelu oli puolestani hoitanut kaiken hallinnollisen häsläämisen ja muun aikuisen elämään väistämättä kuuluvan tylsän osuuden, saatoin kokea arjesta irtautumisen tunteen vapauttavan minut siihen, mitä minä oikeasti osaan tehdä.

Lopuksi

Vaikka olenkin ammatiltani kirjoittaja, en silti nauti laskujen kirjoittamisesta. Joten miksi käyttäisin aikaani sellaiseen, jos saatavilla on luotettava yhteistyökumppani?

Suomen Palkkiopalvelun käyttäminen ei todellakaan edellytä käyttäjältä taloushallinnon taikka tietojenkäsittelyn arvosanaa ja se teki minuun kaikkein suurimman positiivisen vaikutuksen. Se oli niin helppoa, etten nykyisellään näe suurtakaan tarvetta heittäytyä Y-tunnuksella toimivaksi yrittäjäksi, joka olisi koko ajan on alttiina byrokratian oikuille.

Uskon, että tulen jatkossakin tällaisena itsenäisenä toimijana käyttämään Suomen Palkkiopalvelun tarjoamaa valmista tuotetta.