Kun minulle avautui mahdollisuus tehdä eläkkeellä mielekästä osa-aikatyötä, tartuin tilaisuuteen. Ainoa ongelma oli, että työ piti laskuttaa. Näin löysin Suomen Palkkiopalvelun. 

Teksti: Arja Nurhonen

vanhempi nainen katsoo ylöspäin.

Olen eläkkeellä oleva 68-vuotias entinen sairaanhoitaja. Ajattelin, että olen fyysisesti sekä psyykkisesti siinä kunnossa, että vielä olisi virtaa tehdä jotain mielen piristykseksi, eikä lisäansiokaan ole koskaan pahaksi. Hoitotyö ei kuitenkaan raskaudessaan enää houkutellut. 

Sain mahdollisuuden kirjoittaa muutaman artikkelin erääseen jäsenlehteen. Toimittajan työ on aina kiinnostanut ja tuntunut hyvin luontevalta vaihtoehdolta, koska pidän kirjoittamisesta sen eri muodoissa ja olen verbaalinen ihminen. Mahdollisuus artikkelin kirjoittamiseen ihan oikeaan lehteen oli siis onnenpotku.

Jutun tilaajalta sain tiedon, että työ pitäisi laskuttaa heiltä, mutta miten sen olisin tehnyt, eihän minulla ole yritystä tai mahdollisuutta siihen. Asia ratkesi, kun tyttäreni kertoi minulle mahdollisuudesta laskuttaa Suomen Palkkiopalvelun kautta.      

Ensin yhteys eläkeyhtiöön ja verotoimistoon

Eläkeyhtiöön tekemäni selvityksen perusteella lisäansio ei vaikuttaisi eläkkeeseeni. Vanhuuseläkkeellä voi ansaita kuinka paljon tahansa ilman, että tulot pienentävät eläkettä. 

Ennen kuin aloin laskuttamaan, selvitin myös verotoimistolta veroprosenttini tähän lisäansioon.

Kokemukseni laskuttamisesta

Laskuttaminen Suomen Palkkiopalvelulla tapahtuu menemällä Suomen Palkkiopalvelun nettisivuille, josta löytyy tietoa, miten päästä alkuun.
Ohjeiden perusteella klikkasin itseni Palkkiopalvelun itsepalvelulaskutusjärjestelmään, Liksalaan.

Laskuttaminen palvelun sivustolla ei ollut täysin ongelmatonta, koska heti alkajaisiksi laskuttamisen termistö tuotti vaikeutta. En oikein ymmärtänyt, mihin mitäkin tietoa laittaa, kun välillä puhuttiin veroprosenteista ja välillä ALV:stä. Esimerkiksi ALV ei ole tällaiselle ikänsä palkansaajana toimineelle kovinkaan selkeä homma! 

Verokortin laittaminen järjestelmään aiheutti myös päänvaivaa ennen kuin selvisi, että se pitääkin lähettää erikseen sähköpostilla. Jäin kaipaamaan myös sellaista viestiä, että ”olemme vastaanottaneet laskutuksenne”. Se olisi hyvä asia, jotta tietää kaiken menneen oikein.

Onneksi sain kaikkeen opastusta ystävältä, joka jo oli käyttänyt aiemmin kyseistä palvelua. Toki huomasin, että olisin voinut ottaa yhteyttä suoraan Palkkiopalveluun, siihen oli selvä ohje ja näin olisin toiminut, jos ei apu olisi ollut läsnä. 

Mietinkin, että voisiko meille vanhemmille, eläkkeellä oleville olla ihan omat ohjeet, koska uskon meitä lisäansioita haluavia olevan tulevaisuudessa enenevä määrä.

Hienoa alkuvaikeuksista huolimatta on kuitenkin se, että on olemassa kyseinen palveluntarjoaja, jonka avulla laskuttaminen on erittäin vaivatonta ja helppoa. Itse ei tarvinnut kuin selvittää, mitä voi eläkkeen lisäksi ansaita sekä selvittää veroprosentti, kirjautua palveluun ja jäädä odottamaan rahoja tilille. 

Hienoa oli myös se, että palkkio tuli tililleni ilmoitetun 7 vuorokauden kuluessa ja sain tästä heti tiedon sähköpostiini. Palvelutarjoajan perimä palkkio tästä kaikesta oli mielestäni kohtuullinen. 

Lopuksi rohkaisua lisäansioita kaipaavalle

Kun kerran on olemassa tällainen palvelu, jossa laskuttamisasiat sujuvat näin helposti, voi huoletta eläkkeelläkin ollessa tehdä pientä hommaa mielen piristeeksi ja lisäansion ansaitsemiseksi. Mitä siis enää epäröimään!