Mitä kaikkea kevytyrittäjä voi vähentää verotuksessa? Mihin asioihin kannattaa kiinnittää huomiota esitäytetyssä veroilmoituksessa? Mitä kaikkia vähennyksiä kevytyrittäjä voi tehdä? Kokosimme keskeisimmät asiat tähän artikkeliin.

Veroilmoitus, mitä häh?

Kevät on veroilmoituksen aikaa. Esitäytettyjä veroilmoituksia on alkanut tipahdella satunnaisessa järjestyksessä OmaVeroon maalis-huhtikuussa. Klikkaa siis itsesi OmaVeroon ja tarkista veroilmoituksesi.

Sinulla on hyvin aikaa korjata esitäytetyn ilmoituksen mahdolliset virheet ja lisätä verovähennykset, joihin olet oikeutettu.

Veroilmoituksen korjaamisen viimeiset päivämäärät ovat 9.5., 16.5. tai 23.5.

Päivän löydät omasta veroilmoituksestasi.

Verovähennykset – mitä ne tarkoittavat?

Verovähennykset tarkoittavat vähennyksiä, jotka vähentävät joko suoraan tai välillisesti maksamiesi verojen määrää. Verovähennykset pienentävät sitä tulon määrää, josta verot lasketaan ja peritään. 

Toisin sanoen, jos sinulla on menoja, joita on syntynyt ammattia harjoittaessasi (esimerkiksi työmatkakulut), laitat ne vähennykseen ja verotettava tulosi vähenee ja joudut maksamaan vähemmän veroja.

Se, mitä voi vähentää verotuksessa, määrää laki.  Kevytyrittäjänä voit vähentää ainakin nämä verotuksessasi:

    • Suomen Palkkiopalvelun palvelumaksut
    • YEL-vakuutusmaksut (jos sinulla on yrittäjän eläkevakuutus)
    • Muut tulonhankkimisvähennykset, kuten esimerkiksi työhuonevähennys ja tietoliikennekulut.

Suomen Palkkiopalvelun palvelumaksut ovat vähentämisen arvoista valuuttaa

Suomen Palkkiopalvelulle maksamasi palvelumaksut katsotaan tulonhankkimismenoiksi. Tulonhankkimismenot vähennetään tuloista, ja ne pienentävät verotettavan ansiotulosi määrää.

Eli mitä enemmän olet laskuttanut Suomen Palkkiopalvelun kautta ja maksanut tästä palvelumaksua, sitä suotuisammin se vaikuttaa verotukseesi.

Maaliskuussa sait meiltä sähköpostissa tositteen Suomen Palkkiopalvelulle vuonna 2022 maksamistasi palvelumaksuista.

Täältä löydät lisätietoja mihin ja miten lisäät tositteessa näkyvän summan.

Matkakulukorvaukset mukaan myös

Kävitkö paljon työmatkoilla vuoden aikana? Merkkasitko ne ylös? Kannattaisi, sillä vuoden aikana syntyneet työhön liittyvät matkakulukorvaukset voi vähentää tulonhankkimisvähennyksenä veroilmoituksessa.

Lue lisää

Onko sinulla YEL-vakuutus? 

Jos sinulla on YEL-vakuutus, voit vähentää myös ne veroilmoituksessasi, kohdassa Pakolliset eläkevakuutusmaksut muista kuin palkoista.

Lue myös: YEL-uudistus – mitä siitä pitää tietää?

Kevytyrittäjän työhuonevähennys on totisinta totta

Onko sinulla työhuone tai teetkö töitä kotona? Kun käytät omaa asuntoa työn tekemiseen tai olet vuokrannut erillisen tilan työskentelyyn, voit vähentää siitä johtuvia kuluja.

Työhuonevähennys on 920 euroa.

Lisätietoja löydät Verohallinnon sivuilta.

Voinko laittaa Hesarin tai muita lehtiä vähennyksiin?

Jos tarvitset työssäsi toimialaasi tai ammattiasi käsitteleviä kirjoja ja ammattilehtiä, voit vähentää ne verotuksessasi. 

Vähennyskelpoisia voivat olla esimerkiksi opettajien opetustyössään tai korkeakoulujen tutkijoiden tutkimustyössään tarpeellisten kirjojen ja lehtien hankintakustannukset.

Sen sijaan luonteeltaan yleissivistävät teokset, kuten esimerkiksi tietosanakirjat ja vieraiden kielten sanakirjat, eivät yleensä ole vähennyskelpoista ammattikirjallisuutta. 

Myöskään sanoma- ja aikakausilehtien hankintakustannukset eivät yleensä ole vähennyskelpoisia. 

Kangaspuut hajosivat, voinko vähentää korjauskulut?

Jos olet itse joutunut hankkimaan ja pitämään kunnossa työssä tarvitsemasi työvälineet (työkalut, koneet ja laitteet), voit vähentää niistä aiheutuneet kustannukset. 

Tyypillisesti tällaisia aloja, joissa verovelvollinen käyttää omia työvälineitään, ovat esimerkiksi rakennusala sekä useimmat käsityöammatit ja taiteen harjoittaminen.

Lue asiasta lisää Verohallinnon sivulta.

Ostitko uuden tietokoneen? 

Jos käytät työssäsi tietokonetta, voi vähentää sen sekä oheislaitteet (näyttö, kaiuttimet, tulostin, skanneri jne.) verotuksessasi.

Lue lisää, miten tietokoneen voi vähentää verotuksessa.

Muista myös puhelinkulut ja laajakaista

Jos tarvitset työssäsi puhelinta tai internet-yhteyttä, olet oikeutettu verovähennyksiin. 

Näistä kuluista voi tehdä vähennyksen samoja prosenttiosuuksia ja periaatteita noudattaen kuin tietokoneiden hankintamenoa vähennettäessä.