YEL-uudistus astui voimaan 1.1.2023. Mistä siinä on kyse? Kokosimme uudistuksen taustat ja sen, mitä sinun, kevytyrittäjän, tarvitsee tietää lakiuudistuksesta.
YEL-uudistuksen taustaa
YEL-uudistuksen taustalla on halu parantaa yrittäjien eläketurvaa ja tukea sitä, että yrittäjän työtulo vastaisi nykyistä paremmin yrittäjän työpanoksen arvoa.
Koska moni yrittäjä ja kevytyrittäjä on ns. alivakuuttanut itsensä, se heikentää myös heidän sosiaaliturvaansa.
Hallituksen esitystä YEL-lain uudistuksesta kritisoitiin voimakkaasti ja erityisesti esityksen ensimmäistä muotoa, jossa YEL-työtulon määrittäminen perustuisi yrittäjän toimialan mediaani- eli keskituloon.
– Kohu alkoi, kun ensimmäiset kaavailut alivakuuttamisen torjunnasta tulivat julki: vakuutusmaksu ei jatkossa perustuisikaan vakuutettavan omaan ilmoitukseen vuositulosta vaan kyseisen alan mediaanivaihtoon, Suomen Palkkiopalvelun perustaja Jukka Järvelä kertoo.
– Ja hätäisesti tulkiten tämä tosiaan kuulostaakin kamalalta. Miltä tuntuisi, jos vaikkapa veroaste ei enää perustuisikaan omiin tuloihin vaan naapurin vuosiansioihin? Järvelä vertaa.
Myös monet pienyrittäjät ovat olleet huolissaan uudistuksesta, sillä vakuutusmaksujen noustessa moni joutuisi nostamaan hintojaan, mikä taas vaikuttaisi negatiivisesti heidän liiketoimintaansa tai pakottaisi pahimmillaan lopettamaan yritystoiminnan.
”Miltä tuntuisi, jos vaikkapa veroaste ei enää perustuisikaan omiin tuloihin vaan naapurin vuosiansioihin?”
YEL-uudistus toteutui, mikä siis muuttui?
Lakimuutoksen myötä YEL-työtulon määrittämistä täsmennetään. Kun aiemmin yrittäjä tai kevytyrittäjä saattoi itse ilmoittaa YEL-työtulonsa suuruuden, jatkossa eläkeyhtiö tarkistaa kevytyrittäjän ilmoittaman YEL-työtulon säännöllisesti.
Eläkeyhtiö tarkistaa yrittäjälle vahvistetun työtulon kolmen vuoden välein.
Eläkeyhtiön tulee työtuloa vahvistaessaan tehdä kuitenkin kokonaisarvio yrittäjän tilanteesta eli työtuloa ei sidota pelkästään kyseisen alan mediaanituloon, kuten aluksi suunniteltiin.
Kokonaisarviossa huomioidaan alan mediaanipalkka sekä monet yrittäjän tilanteeseen vaikuttavat asiat, kuten yrittäjän työpanoksen määrä (päätoimisuus vai sivutoimisuus), liikevaihto, yrittäjän ammattitaito ja muut seikat, jotka vaikuttavat työpanoksen taloudellisen arvon määrittämiseen.
Kevytyrittäjän kohdalla kokonaisarvioon vaikuttavat myös arvioidut vuotuiset työkorvaukset ja laskutuspalveluyrityksen kautta laskutetut palkkasuoritukset.
Tänä vuonna 2023 tarkistetaan ensin alle 15 000 euron työtulot, mikäli työtuloon ei ole tehty olennaisia tarkistuksia viimeisen kolmen vuoden aikana. Vuonna 2024 tarkistetaan alle 25 000 euron työtulot ja vuonna 2025 yli 25 000 euron työtulot.
Suomen Palkkiopalvelun yhteistyökumppanina toimii Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo
YEL-uudistus on täällä, mitä minun pitää tehdä?
Kevytyrittäjänä sinun tulee:
- tarkista työtulosi YEL-työtulolaskurilla
- jos nykyinen YEL-vakuutuksesi ei ole työtulosi tasalla, ilmoita uusi YEL-työtulo
- jos eläkevakuutusyhtiösi tekee sinulle ehdotuksen uudesta työtulostasi, voit antaa oman selvityksesi tilanteestasi
- jos tarvitset apua työtulon määrittämiseen, voit olla yhteydessä eläkevakuutusyhtiösi asiantuntijoihin
Jos olet aloittamassa yritystoiminnan kevytyrittäjänä, lue, mitä sinun tulee tietää YEL-vakuutuksesta.