YEL-vakuutus on olennainen osa kevytyrittäjän taloudellista turvaa ja hyvinvointia. Se varmistaa, että kevytyrittäjä saa ansaitsemansa eläkkeen ja muut etuudet, ja auttaa turvaamaan taloudellisen tulevaisuuden. Me haluamme auttaa sinua varmistamaan, että taloutesi on turvattu ja voit keskittyä täysillä omaan työhösi.

Mikä on YEL-vakuutus ja miksi se on tärkeä kevytyrittäjälle?

Yrittäjän eläkevakuutus, eli YEL, on lakisääteinen vakuutus, joka koskee kaikkia yrittäjiä *, mukaan lukien kevytyrittäjät. YEL-vakuutus turvaa yrittäjän eläkkeen. Sen perusteella määräytyvät myös monet muut etuudet, kuten sairauspäiväraha ja vanhempainraha.

Kevytyrittäjälle YEL-vakuutus on erityisen tärkeä, koska se varmistaa, että myös ilman omaa yritystä toimivat freelancerit ja keikkatyöläiset saavat ansaitsemansa eläkkeen ja muut etuudet. YEL-vakuutuksen avulla kevytyrittäjä voi varmistaa taloudellisen turvansa myös tulevaisuudessa.

YEL-työtulon määrittäminen

YEL-työtulo on arvio yrittäjän vuotuisesta työpanoksesta rahassa mitattuna. Tämä arvio on tärkeä, koska se vaikuttaa suoraan YEL-maksujen suuruuteen ja myöhemmin saataviin etuuksiin. Kevytyrittäjän on tärkeää määrittää työtulonsa realistisesti, jotta vakuutusmaksut ja tulevat etuudet vastaavat todellista työpanosta.

Työtulon määrittämisessä kannattaa ottaa huomioon kaikki tulot, jotka kevytyrittäjä ansaitsee työstään. Tämä voi sisältää esimerkiksi laskutettavat työt, palkkiot ja muut tulot. On myös hyvä muistaa, että työtuloa voi tarvittaessa muuttaa, jos tulotaso muuttuu vuoden aikana.

YEL-tuloraja ja sen merkitys

YEL-tuloraja on minimiraja, jonka ylityttyä kevytyrittäjän on otettava YEL-vakuutus. Vuonna 2024 tämä raja on 9 010,28 euroa vuodessa. Jos kevytyrittäjän työtulo jää alle tämän rajan, YEL-vakuutusta ei tarvitse ottaa, mutta se on silti mahdollista vapaaehtoisesti.

Kevytyrittäjän YEL-maksut

YEL-maksut määräytyvät työtulon perusteella. Mitä suurempi työtulo, sitä suuremmat ovat myös YEL-maksut. Kevytyrittäjän on hyvä tietää, että YEL-maksut ovat verovähennyskelpoisia, mikä helpottaa niiden maksamista.

YEL-maksut voi maksaa joko kuukausittain, neljännesvuosittain tai puolivuosittain. Tämä joustavuus auttaa kevytyrittäjää suunnittelemaan talouttaan paremmin ja varmistamaan, että maksut tulevat hoidettua ajallaan. Suomen Palkkiopalvelussa autamme kevytyrittäjiä YEL-maksujen suunnittelussa ja maksamisessa.

YEL-vakuutuksen hyödyt kevytyrittäjälle

YEL-vakuutus tuo mukanaan monia hyötyjä kevytyrittäjälle. Ensinnäkin se turvaa eläkkeen ja varmistaa, että kevytyrittäjä saa ansaitsemansa eläkkeen työuransa jälkeen. Lisäksi YEL-vakuutus vaikuttaa moniin muihin etuuksiin, kuten sairauspäivärahaan ja vanhempainrahaan.

YEL-vakuutus myös parantaa kevytyrittäjän taloudellista turvaa. Jos kevytyrittäjä sairastuu tai joutuu työkyvyttömäksi, YEL-vakuutus varmistaa, että hän saa tarvittavat etuudet ja voi keskittyä toipumiseen ilman taloudellisia huolia. Suomen Palkkiopalvelussa haluamme auttaa kevytyrittäjiä ymmärtämään YEL-vakuutuksen hyödyt ja varmistamaan, että he saavat kaiken irti tästä tärkeästä vakuutuksesta.

* Yrittäjänä sinun tulee hankkia itsellesi henkilökohtainen yrittäjän eläkevakuutus, jos:

  1.  Työtulosi ovat vähintään 9 010,28 euroa vuodessa vuonna 2024,
  2. Yhtenäinen yrittäjyysjaksosi on vähintään 4 kuukauden mittainen,
  3. Olet töissä yrityksessäsi ja
  4. Ikäsi on 18–68 vuotta.

Lue lisää YEL-vakuutuksesta

Lue myös: YEL-vakuutus – mörkö vai mahdollisuus