Tuloni ovat nousseet tänä vuonna ja sen myötä YEL-vakuutuksen ottaminen tuli itselle ajankohtaiseksi. Miten vakuutusmaksut vaikuttavat talouteeni ja selviänkö kuukausittaisista YEL-maksuista? Entä jos tuloni pienenevät? Minkälainen prosessi YEL-vakuutuksen hankkiminen oikeasti onkaan ja mitä minun täytyy siitä tietää. 

Vuodenvaihteessa YEL:stä käytiin kuumaa keskustelua, kun YEL-uudistus astui voimaan. Uudistuksella haluttiin parantaa yrittäjien eläketurvaa ja sitä, että työtulo vastaisi mahdollisimman hyvin yrittäjän työpanoksen arvoa. 

Samalla se kuitenkin tarkoitti usealle vakuutusmaksujen nousua. 

Alkuvuodesta seurasin tulojani tarkemmin, sillä kuukausittaiset palkkioni olivat nousseet edellisvuoteen verrattuna. Toukokuussa huomasin, että oma YEL-työtuloraja menisi tänä vuonna rikki. 

Sinänsä olin iloisesti yllättynyt, että olen pystynyt tienaamaan enemmän itseni työllistäen, mutta samalla huolestuin YEL-vakuutuksen ottamisesta ja sen suurelta tuntuvista maksuista. 

Koska vakuutus on pakollinen, ei sen ottamista voi vältellä, joten miten asia ratkaistaan niin, etten joudu taloudellisiin vaikeuksiin YEL-maksujeni kanssa. Toisaalta tuntuisi hassulta vähentää työntekoa YEL-maksujen pelossa. 

Työeläkevakuutusyhtiö ELO:n YEL-laskurin avulla selvitin, mikä olisi vähimmäissumma kuukausittaisissa vakuutusmaksuissani. Vielä jäi kuitenkin epäselväksi miten YEL-työtulo määritellään ja missä vaiheessa vakuutus täytyy ottaa. 

Sain osaan kysymyksistä vastauksia Suomen Palkkiopalvelulta ja sieltä minut ohjattiin ELO:n asiakaspalveluun, joka on Suomen Palkkiopalvelun yhteistyökumppani.

YEL-vakuutus tuo turvaa kevytyrittäjällekin

ELO:n asiakaspalvelijan kanssa selvitimme milloin tuloni ovat nousseet ja paljonko kuukausittaiset ansioni ovat tällä hetkellä. Näiden myötä arvioitiin se, milloin vakuutus laitetaan alkavaksi ja kuinka suuri YEL-työtuloni olisi tänä vuonna. 

Jos vakuutuksen ottamista viivästyttää, joutuu vakuutusmaksuja maksamaan takautuvasti siltä ajalta, jolloin tulot ovat nousseet. 

Helpottavaa oli kuitenkin se, että olin vakuutusyhtiön silmissä aloittava yrittäjä ja sain aloittavan yrittäjän alennuksen -22% vakuutusmaksuihin seuraavan neljän vuoden ajaksi, mikä on jo aika paljon helpotusta pienituloiselle. 

Vakuutusmaksut ovat myös verotettavaa tuloa, eli osan maksuista saa takaisin, kun muistaa lisätä ne veroilmoitukseen.

Lisämenot ovat aina kolahdus pienituloiselle kevytyrittäjälle, mutta vakuutuksessa on myös positiivisia puolia. Se kerryttää minulle eläkettä, mitä ei muuten kertyisi kevytyrittäjälle, ja jos sairastun, vakuutus turvaa sairauspäivien tulot. 

Jos työtuloni pienentyisivät huomattavasti seuraavana vuonna, voin helposti tehdä muutoksia vakuutukseen tai laittaa maksut tauolle. 

Vakuutusyhtiön kanssa voi myös tehdä maksusuunnitelman ja voit maksaa vakuutusmaksut kerran kuukaudessa, sovituissa erissä tai koko vuoden maksut kerralla. Pohdin itse, että jos maksan alkuvuonna koko vuoden vakuutusmaksut, jäisi huoli pois niiltä mahdollisilta kuukausilta, jolloin tulot ovat pienemmät.

Lue lisää YEL-uudistuksesta

Lue kevytyrittäjän YEL-vakuutuksesta ELO:n sivuilta.