Vielä on aikaa hankkia kesätyö 2024! Perinteisen palkan nostamisen sijaan voit myös laskuttaa työstäsi kevytyrittäjänä. Lue, miten se tapahtuu.

1. Rekisteröidy asiakkaaksemme

Ensimmäiseksi sinun kannattaa rekisteröityä asiakkaaksemme. Syötä perustietosi Liksala-itsepalvelujärjestelmäämme. Lähetä meille myös kopio verokortistasi. Voit laittaa sen joko sähköpostilla tai perinteisellä postilla. Yhteystiedot löytyvät täältä.

Rekisteröityminen ei maksa mitään eikä se velvoita sinua mihinkään.

Lue myös: Kevytyrittäjä, laskuta kauttamme työ kuin työ

2. Sovi yksityiskohdista asiakkaasi kanssa

Samalla kun teet toimeksiantosopimuksen kesätyöstäsi, sovit myös palkkiostasi eli siitä, kuinka paljon laskutat työstäsi.

Kun keskustelette rahasta, on hyvä tarkentaa, puhutaanko arvonlisäverottomista vai arvonlisäverollisista summista. Asiakkaasi on hyvä tiedostaa, että jos sinulle on sovittu maksettavan 1000 euron palkkio työstäsi, sen päälle hänen maksettavakseen tulee arvonlisävero (useimmiten 24 %). Tämä kannattaa eritellä myös kirjallisesti työsopimukseen (esimerkiksi: Hintaan lisätään alv 24 %). 

Asian hahmottamisessa auttaa kätevä palkkalaskurimme.

Huomioithan, että kaikki työ ei ole alvillista. Lue täältä lisää tai kysy meiltä, me neuvomme.

Samalla kannattaa käydä läpi myös laskusi maksuaika (7 pv, 14 pv vai 28 pv).

Lue myös: ALV-velvollisuus — tätä se tarkoittaa laskutuspalvelun asiakkaalle

3. Laita ensimmäinen laskusi

Kun on aika laskuttaa, kirjaudu Liksalaan ja tee ensimmäinen laskutustoimeksiantosi. Syötä järjestelmään asiakkaasi tiedot, laskutettava summa ja muut tarpeelliset tiedot. Sitten vain jäät odottelemaan ensimmäistä palkkiotasi.

Sillä välin kun sinä odottelet ja nautit kesästä (tai teet lisää duunia), me ryhdymme hommiin. Lähetämme laskusi asiakkaallesi ja kun hän on maksanut palkkiosi, maksamme sen sinun tilillesi ja laitamme sinulle tekstarin, milloin palkkio näkyy tililläsi. Jälkeenpäin laitamme vielä sähköpostiin ansiolaskelman, josta näet palkkiostasi veloitetut verot ja sava-maksun osuuden.

Lue myös: Milloin palkka näkyy tilillä ja muita tärkeitä kysymyksiä laskuttamisesta

4. Muistathan YEL-rajan

Jos tahkoat kesäaikana tuntuvat ansiot ja jatkat syksyllä samaan tahtiin, voi olla hyvä tiedostaa, että vuoden 2024 YEL-ansiotulon raja on  9 010,28 euroa. Jos uskot, että tuo raja ylittyy,  ole yhteydessä haluamaasi työeläkeyhtiöön ja keskustele YEL-vakuutuksen otosta.

Lue myös: YEL-vakuutuksen ottaminen tulee ajankohtaiseksi yritystoiminnan vakiintuessa