Mietityttääkö ulosotto, mutta haluaisit ryhtyä kevytyrittäjäksi? Ei hätää, se on mahdollista! Keräsimme tähän artikkeliin kaikki, mitä sinun tarvitsee tietää kevytyrittäjyydestä, Suomen Palkkiopalvelun asiakkuudesta ja ulosotosta.
Miten kevytyrittäjyys vaikuttaa ulosottotilanteessa?
Kevytyrittäjän asema ulosottotilanteessa on monella tapaa samankaltainen kuin palkansaajalla. Kun henkilöllä on ulosotossa olevia velkoja, ulosottomies toimittaa maksukiellon sille taholle, joka maksaa palkkiota tai muuta korvausta velalliselle. Laskutuspalvelun kohdalla tämä tarkoittaa, että maksukielto toimitetaan meille, Suomen Palkkiopalvelulle, ja me pidätämme ulosmitattavan osuuden suoraan kevytyrittäjän palkkiosta ennen sen tilittämistä.
Laskutuspalvelun kautta toimiminen tuo ulosottotilanteeseen selkeyttä. Kun kaikki laskutus kulkee yhden palvelun kautta, ulosottomiehen on helpompi seurata kokonaistuloja ja määritellä oikea ulosmittauksen määrä. Tämä on etu myös kevytyrittäjälle itselleen, sillä näin varmistetaan, että ulosmittaus toteutetaan lainmukaisesti ja suojaosuus jää käytettäväksi.
Palkkiopalvelun asiakkaana on hyvä huomioida, että meidän on noudatettava ulosottomiehen toimittamaa maksukieltoa. Emme voi sopia erikoisjärjestelyistä ulosmittauksen suhteen, vaan toimimme aina viranomaispäätösten mukaisesti. Tämä takaa myös sen, että kevytyrittäjä toimii lain puitteissa ja ulosottovelat tulevat hoidetuksi systemaattisesti ilman ylimääräisiä seuraamuksia.
Mitä tapahtuu kevytyrittäjän tuloille ulosotossa?
Ulosmittaus kohdistuu kevytyrittäjän tuloihin samalla periaatteella kuin palkansaajilla. Ulosottomies määrittää ulosmitattavan summan tulojen perusteella niin, että velalliselle jää aina vähintään suojaosuus. Vuonna 2023 suojaosuus oli 774,80 euroa kuukaudessa yksin asuvalle, ja siihen lisätään 278,40 euroa jokaista velallisen elatuksen varassa olevaa henkilöä kohti.
Palkkion ja työkorvauksen välillä on eroja ulosmittauksessa. Työkorvausta verotetaan kevytyrittäjällä samoin kuin palkkaa, mutta ulosotossa sitä voidaan käsitellä joko palkkana tai elinkeinotulona riippuen työn luonteesta. Pääsääntöisesti laskutuspalvelun kautta maksettava palkkio katsotaan palkaksi ulosottomitoituksessa, jolloin siihen sovelletaan palkan ulosmittaussääntöjä.
Suojaosuuden merkitys kevytyrittäjälle on erittäin suuri. Se takaa, että ulosottotilanteessakin käteen jää tietty vähimmäissumma elämiseen. Suojaosuuden ylittävästä osasta ulosmitataan progressiivisesti kasvava osuus:
- tulojen ollessa enintään suojaosuuden suuruiset, ulosmittausta ei tehdä lainkaan
- suojaosuuden ylittävästä osasta ulosmitataan aluksi 2/3 (tuloraja 1)
- tulojen noustessa korkeammiksi ulosmittausosuus kasvaa (tulorajat 2-4)
Tämä progressiivinen järjestelmä kannustaa työn tekemiseen myös ulosottotilanteessa, sillä tulotason noustessa myös velalliselle itselleen jäävä osuus kasvaa. Meidän asiakkaillemme on tärkeää ymmärtää tämä periaate suunnitellessaan työn tekemistä ulosottotilanteessa.
Voiko kevytyrittäjänä välttää ulosmittausta?
Kevytyrittäjänä ulosmittauksen välttäminen ei ole lain puitteissa mahdollista, jos ulosottoperuste on olemassa. Ulosottovelkoja koskevat samat säännöt riippumatta siitä, toimiiko henkilö palkansaajana, yrittäjänä vai kevytyrittäjänä. Laskutuspalvelun käyttäminen ei siis tarjoa ”porsaanreikää” ulosmittauksen välttämiseen.
On kuitenkin olemassa keinoja, joilla ulosottotilannetta voi helpottaa. Näitä ovat esimerkiksi:
- maksusuunnitelman neuvotteleminen suoraan ulosottomiehen kanssa
- vapaakuukausien hakeminen, jos ulosmittaus on jatkunut yhtäjaksoisesti vähintään vuoden
- ulosmittauksen määrän rajoittaminen erityisistä syistä (esim. sairaus, työttömyys)
Yleinen väärinkäsitys on, että kevytyrittäjyys jotenkin ”piilottaisi” tulot ulosotolta. Tämä ei pidä paikkaansa, sillä laskutuspalvelu on velvollinen noudattamaan ulosottomiehen maksukieltoa samalla tavalla kuin työnantajatkin. Toinen yleinen harhaluulo on, että tulojen jaksottaminen tai ”förskottina” nostaminen auttaisi välttämään ulosmittausta – näinkään ei ole, vaan ulosmittaus toteutetaan joka tapauksessa.
Tärkeää on muistaa, että ulosmittauksen kiertämisyritykset voivat johtaa lisäongelmiin ja jopa laillisiin seuraamuksiin. Asioiden hoitaminen avoimesti ja rehellisesti on aina paras ratkaisu pitkällä aikavälillä.
Miten Palkkiopalvelu toimii, jos asiakkaalla on ulosottovelkaa?
Suomen Palkkiopalvelu noudattaa ulosottomiehen toimittamaa maksukieltoa, jos asiakkaalla on ulosottovelkaa. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kun saamme ulosottomieheltä maksukiellon, alamme automaattisesti pidättää ulosmitattavan osuuden asiakkaan palkkioista ja tilitämme sen suoraan ulosottoviranomaiselle.
Tilitys- ja maksuprosessimme toimivat ulosottotilanteessa seuraavasti:
- asiakas tekee laskutustoimeksiannon normaalisti Liksala-palvelussamme
- lähetämme laskun asiakkaan työstä työn tilaajalle
- kun tilaaja maksaa laskun, laskemme palkkion ja siihen kohdistuvan ulosmittauksen määrän
- tilitämme ulosmitattavan osuuden ulosottoviranomaiselle
- maksamme jäljelle jäävän osuuden asiakkaalle (vähintään suojaosuus)
Tarjoamme tukea velallisasiakkaillemme ymmärtämään ulosottoprosessia ja sen vaikutuksia palkkioihin. Autamme selvittämään esimerkiksi, kuinka suuri osa palkkioista ulosmitataan ja kuinka paljon asiakkaalle jää käteen. Emme kuitenkaan voi vaikuttaa ulosmittauksen määrään tai ehtoihin, sillä ne määräytyvät lainsäädännön mukaan.
Miksi ulosottovelkojen maksaminen kevytyrittäjänä on kannattavaa?
Kevytyrittäjyys voi olla hyvä vaihtoehto ulosottovelkojen hoitamiseen, sillä se mahdollistaa joustavamman työskentelyn verrattuna perinteiseen palkkatyöhön. Erityisen kannattavaa kevytyrittäjänä toimiminen on silloin, kun henkilöllä on erityistaitoja tai osaamista, joita voi myydä suoraan asiakkaille ilman työnantajan välikättä.
Työnteon taloudelliset hyödyt velkojen hoitamisessa ovat selkeät: mitä enemmän tienaat, sitä nopeammin velat tulevat maksetuksi. Ulosottojärjestelmän progressiivisuuden ansiosta tulotason noustessa myös itselle jäävä osuus kasvaa, mikä kannustaa tekemään enemmän työtä. Toisin kuin joskus luullaan, veloista ei pääse eroon vain odottamalla, sillä monissa tapauksissa velkoihin lisätään viivästyskorkoa.
Palkkiopalvelun kautta laskuttamisen etuja ulosottotilanteessa ovat:
- selkeä ja läpinäkyvä prosessi – tiedät tarkalleen, paljonko palkkiostasi ulosmitataan
- kaikki lakisääteiset velvoitteet tulevat hoidetuksi automaattisesti
- ei tarvetta erilliselle kirjanpidolle tai muille yrittäjyyden hallinnollisille tehtäville
- mahdollisuus keskittyä täysin oman työn tekemiseen ja tulojen kasvattamiseen
On myös hyvä huomioida, että kevytyrittäjänä voit hyödyntää osaamistasi monipuolisesti ja etsiä parhaiten tuottavia työtehtäviä. Tämä voi nopeuttaa ulosottoveloista selviämistä verrattuna tilanteeseen, jossa olisit sidottu yhteen työpaikkaan ja palkkatasoon.
Kevytyrittäjyyden ja ulosoton tärkeimmät huomiokohdat
Palkkiopalvelun asiakkaille haluamme antaa seuraavat käytännön vinkit:
- ilmoita meille heti, jos saat tiedon ulosottoon menneestä velasta tai maksukiellosta
- käytä Liksala-palvelua normaalisti – me huolehdimme ulosmittausten tilittämisestä
- jos tarvitset arvion siitä, paljonko sinulle jää palkkiosta käteen, ota yhteyttä asiakaspalveluumme
Taloudellisen tilanteen parantamiseksi pidemmällä aikavälillä on tärkeää tehdä suunnitelma velkojen hoitamisesta. Kun ulosottotilanne on ohi, voit jatkaa kevytyrittäjänä ilman ulosmittausten aiheuttamia vähennyksiä palkkioihin. Moni asiakkaamme on onnistunut maksamaan velkansa pois kevytyrittäjänä toimimalla ja jatkanut sen jälkeen menestyksekkäästi samalla urapolulla.
Muista, että ulosottotilanne on aina väliaikainen, ja aktiivisella työnteolla on mahdollista päästä velattomaan elämään. Me Palkkiopalvelussa tuemme sinua tällä matkalla tekemällä laskutuksesta ja palkkioiden maksamisesta mahdollisimman helppoa ja läpinäkyvää.