YEL-vakuutus mietityttää useita kevytyrittäjiä. Kokosimme yleisimmät kysymykset koskien YEL-vakuutuksesta.

1. Miten YEL-työtulo määritetään oikein?

YEL-työtulo tulee määrittää vastaamaan työpanoksesi arvoa – sitä palkkaa, joka maksettaisiin vastaavaa työtä tekevälle työntekijälle. Kevytyrittäjällä työtulo on usein lähellä laskutuksen määrää, josta on vähennetty kulut. Työtulon määrittämisessä kannattaa huomioida myös työttömyysturvan alaraja, jos haluat oikeuden ansiosidonnaiseen työttömyysturvaan.

2. Milloin YEL-vakuutus alkaa?

YEL-vakuutus alkaa siitä päivästä, kun yrittäjätoimintasi täyttää vakuuttamisen ehdot (ikä, kesto, työtulo). Vakuutus ei siis ala hakemuksen jättöpäivästä. Vakuutus tulee ottaa kuuden kuukauden kuluessa YEL-velvollisuuden alkamisesta.

3. Mitä jos en pysty maksamaan YEL-maksuja?

Jos kohtaat maksuvaikeuksia, ota yhteyttä eläkevakuutusyhtiöösi. Yhtiö voi myöntää lisäaikaa maksulle tai sopia maksusuunnitelman. Pitkäaikaiset maksuvaikeudet voivat johtaa vakuutuksen päättymiseen ja maksujen perintään, joten on tärkeää hakea apua ajoissa.

4. Voinko itse määrittää YEL-työtulon?

Kyllä, yrittäjällä on oikeus ehdottaa työtulon tasoa. Eläkevakuutusyhtiö kuitenkin arvioi, vastaako ehdotettu työtulo toiminnan laajuutta. Liian alhainen työtulo voidaan kyseenalaistaa, ja eläkevakuutusyhtiö voi pyytää lisäselvityksiä.

5. Tarvitseeko osa-aikainen kevytyrittäjä YEL-vakuutuksen?

Kyllä, jos toiminta jatkuu yhdenjaksoisesti vähintään neljä kuukautta ja vuositulot ylittävät alarajan (9 208,43 € vuonna 2025). Osa-aikaisuus sinänsä ei vapauta YEL-velvollisuudesta.

6. Miten YEL-vakuutus ja työttömyysturva toimivat yhdessä?

Jos YEL-työtulosi on vähintään työttömyysturvan alarajan verran (15 128 € vuonna 2025), voit liittyä yrittäjien työttömyyskassaan ja kerryttää ansiosidonnaista työttömyysturvaa. Alle tämän rajan jäävä työtulo ei kerrytä työttömyysturvaa, ja työttömäksi jäädessäsi voit saada vain työmarkkinatukea.

7. Voiko YEL-vakuutuksen ottaa takautuvasti?

YEL-vakuutus tulisi ottaa kuuden kuukauden kuluessa vakuuttamisvelvollisuuden alkamisesta. Jos ylität tämän ajan, eläkevakuutusyhtiö voi määrätä vakuutuksen takautuvasti ja periä korotettuja maksuja. Vapaaehtoista takautuvaa vakuuttamista ei kuitenkaan ole mahdollista tehdä.