Yleinen ALV-kanta nousee, mutta mitä se tarkoittaa Suomen Palkkiopalvelun asiakkaille. Kokosimme artikkeliin kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää ALV:n korotuksesta.
Mistä on kysymys?
Yleinen arvonlisäverokanta 24 prosenttia nousee 25,5 prosenttiin 1.9.2024 alkaen. Uutta arvonlisäverokantaa tullaan soveltamaan sellaisiin palveluihin, joiden verokanta on nyt 24 prosenttia.
Lue myös: ALV-kanta nousi syyskuun alussa — miten muutos on sujunut käytännössä, Suomen Palkkiopalvelu?
Milloin korotus on voimassa?
Verohallinnon antamassa ohjeistuksessa kerrotaan, että palvelun myynnin arvonlisävero kohdistetaan sille verokaudelle, jonka aikana palvelu on suoritettu.
Jos palvelu suoritetaan ostajalle viimeistään elokuun lopussa, niin sovellettava verokanta on 24 prosenttia – näin siinäkin tapauksessa, että ostaja maksaisi palvelun myöhemmin syyskuun aikana.
Jos palvelun suorittaminen on kesken silloin, kun verokanta muuttuu, sovelletaan palvelun päättymisajankohdan verokantaa.
Palvelu on suoritettu, kun se on asiakkaan käytettävissä.
En vieläkään ymmärrä, anna esimerkki?
Esimerkki 1:
Yritys tilaa kevytyrittäjänä toimivalta valokuvaajalta valokuvia uusia nettisivujaan varten. Valokuvaaja ottaa kuvat elokuun 2024 aikana. Hän lähettää laskun valokuvista yritykselle syyskuun alussa ja yritys maksaa laskun eräpäivänä syyskuussa. Palvelun myyntiin sovelletaan 24 prosentin verokantaa.
Esimerkki 2:
Yritys tilaa kevytyrittäjänä toimivalta sisällöntuottajalta tekstit nettisivuilleen. Projekti alkaa elokuussa 2024 ja päättyy syyskuussa 2024. Kun sisällöntuottaja toimittaa sisällöt yritykselle, palvelu on päättynyt. Hän laittaa laskun syyskuussa ja laskuun merkitään 25,5 prosentin verokanta.
Jos asia askarruttaa, voit olla yhteydessä meihin, me autamme!
Kun laskutan Suomen Palkkiopalvelun kautta, miten merkitsen ALV-kannan Liksalaan?
– Liksalassa annetaan vanhaan tapaan ensin työn päiväys ja sen jälkeen tulevassa ALV-valikossa näkyy tätä päiväystä vastaava prosentti yleisen ALV-kannan kohdalla, Suomen Palkkiopalvelun Jukka Järvelä kertoo.
– Väärinkäsityksiä välttääkseen työn tilaajan ja työn suorittajan voi olla hyvä käydä normaalia tarkemmin läpi, milloin tilatun työn luovutuspäivä on.