YEL-vakuutus on olennainen osa kevytyrittäjän taloudellista turvaa. Se varmistaa, että saat ansaitsemasi eläkkeen ja muut sosiaalietuudet. Kevytyrittäjänä sinun on huolehdittava siitä, että YEL-vakuutuksesi on kunnossa ja että maksat oikean määrän vakuutusmaksuja. 

Mikä on YEL-vakuutus?

YEL-vakuutus eli yrittäjän eläkevakuutus on lakisääteinen vakuutus, joka on tarkoitettu yrittäjille. Se turvaa yrittäjän sairauspäivärahan ja vanhempainpäivärahan. YEL-vakuutus on pakollinen, jos yrittäjätoimintasi täyttää tietyt ehdot, kuten vähimmäistulorajan. *

Kevytyrittäjille YEL-vakuutus on erityisen tärkeä, sillä se varmistaa, että myös ilman omaa yritystä toimivat freelancerit ja keikkatyöläiset saavat ansaitsemansa eläketurvan. YEL-vakuutuksen avulla kevytyrittäjä voi varmistaa, että hänen eläketurvansa on kunnossa ja että hän saa tarvittaessa myös muita sosiaalietuuksia.

Kuka tarvitsee YEL-vakuutuksen?

YEL-vakuutus on pakollinen kaikille yrittäjille, joiden yrittäjätulo ylittää vuosittain määritellyn vähimmäisrajan. Tämä koskee myös kevytyrittäjiä, jotka toimivat ilman omaa yritystä mutta laskuttavat asiakkaitaan esimerkiksi Suomen Palkkiopalvelun kautta. Jos kevytyrittäjän työtulot ylittävät vähimmäisrajan, hänen on otettava YEL-vakuutus.

Kevytyrittäjänä sinun on hyvä tietää, että YEL-vakuutuksen ottaminen on omalla vastuullasi. Vaikka toimisitkin ilman omaa yritystä, sinun on huolehdittava siitä, että eläketurvasi on kunnossa. Tämä on tärkeää paitsi eläketurvan myös muiden sosiaalietuuksien kannalta.

YEL-työtulo ja sen merkitys

YEL-työtulo on arvio siitä, kuinka paljon yrittäjä työskentelee ja ansaitsee vuodessa. Tämä arvio vaikuttaa suoraan YEL-maksujen suuruuteen sekä tulevaan eläkkeeseen ja muihin sosiaalietuuksiin. Kevytyrittäjänä sinun on tärkeää arvioida työtulosi realistisesti, jotta saat oikeanlaisen turvan.

YEL-työtulo ei ole sama asia kuin yrityksen liikevaihto tai verotettava tulo. Se on arvio siitä, kuinka paljon työpanoksesi arvo on. Tämä arvio kannattaa tehdä huolellisesti, sillä liian alhainen työtulo voi johtaa riittämättömään eläketurvaan, kun taas liian korkea työtulo voi aiheuttaa tarpeettoman suuria YEL-maksuja.

Kevytyrittäjyys ja YEL-vakuutuksen käytännön järjestelyt

Kevytyrittäjänä YEL-vakuutuksen ottaminen ja maksaminen voi tuntua monimutkaiselta, mutta se on välttämätöntä. Yhteistyökumppanimme Keskinäinen Työeläkevakuutusyhtiö Elo auttaa selvittämään, tarvitsetko YEL-vakuutuksen ja kuinka paljon sinun tulee sitä maksaa.

YEL-vakuutuksen hyödyt kevytyrittäjälle

YEL-vakuutus tarjoaa monia etuja kevytyrittäjälle. Ensinnäkin se turvaa eläkkeesi ja varmistaa, että saat ansaitsemasi eläkkeen, kun lopetat työskentelyn. Toiseksi, YEL-vakuutus vaikuttaa myös muihin sosiaalietuuksiin, kuten sairauspäivärahaan ja vanhempainpäivärahaan.

Kevytyrittäjänä YEL-vakuutus antaa sinulle mielenrauhaa ja varmuutta siitä, että olet turvannut tulevaisuutesi. Vaikka YEL-maksut voivat joskus tuntua rasitteelta, ne ovat investointi omaan hyvinvointiisi ja taloudelliseen turvaasi. Suomen Palkkiopalvelu haluamme, että YEL-vakuutuksesi on kunnossa.

* Yrittäjänä sinun tulee hankkia itsellesi henkilökohtainen yrittäjän eläkevakuutus, jos

  1. Työtulosi ovat vähintään 9 010,28 euroa vuodessa vuonna 2024
  2. Yhtenäinen yrittäjyysjaksosi on vähintään 4 kuukauden mittainen
  3. Olet töissä yrityksessäsi ja
  4. Ikäsi on 18–68 vuotta. Lue lisää YEL-vakuutuksesta täältä.