Työhuonevähennys on arvokas etu freelancereille ja keikkatyöläisille, jotka työskentelevät kotona. Se voi auttaa kattamaan osan kodin kuluista ja vähentää verotettavaa tuloa. Kaavamainen vähennys on helppo ja nopea tapa saada verovähennys, mutta todellisten kulujen mukainen vähennys voi olla taloudellisesti kannattavampi. Me haluamme auttaa asiakkaitamme ymmärtämään ja hyödyntämään työhuonevähennystä. Löydät ohjeet työhuonevähennyksen tekoon tästä artikkelista.

Mikä on työhuonevähennys?

Työhuonevähennys on verovähennys, jonka voi saada, jos käyttää kotiaan työskentelytilana. Tämä on erityisen hyödyllinen freelancereille ja keikkatyöläisille, jotka tekevät töitä kotoa käsin. Työhuonevähennys voi kattaa osan kodin kuluista, kuten vuokran, sähkön ja veden.

Työhuonevähennys on jaettu kahteen eri kategoriaan: kaavamainen vähennys ja todellisten kulujen mukainen vähennys. Kaavamainen vähennys on helpompi ja nopeampi tapa, mutta todellisten kulujen mukainen vähennys voi olla taloudellisesti kannattavampi, jos työhuoneen kulut ovat suuret.

Kuka voi saada työhuonevähennyksen?

Työhuonevähennys on tarkoitettu henkilöille, jotka käyttävät kotiaan säännöllisesti työskentelyyn. Tämä koskee erityisesti freelancereita ja keikkatyöläisiä, jotka eivät välttämättä tarvitse erillistä toimistotilaa. Myös alihankkijat, jotka työskentelevät kotona, voivat hyötyä tästä vähennyksestä.

On tärkeää huomata, että työhuonevähennys ei ole automaattinen. Sinun on pystyttävä osoittamaan, että käytät kotiasi työskentelyyn. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi työaikakirjanpitoa tai muita todisteita siitä, että työskentelet säännöllisesti kotona.

Kaavamainen työhuonevähennys

Kaavamainen työhuonevähennys on yksinkertainen tapa saada verovähennys ilman monimutkaista laskentaa. Vuonna 2023 kaavamainen vähennys on 920 euroa vuodessa, jos työskentelet kotona päätoimisesti. Jos työskentelet kotona osa-aikaisesti, vähennys on 460 euroa vuodessa.

Kaavamainen vähennys on helppo tapa saada verovähennys, mutta se ei välttämättä kata kaikkia kuluja. Jos työhuoneesi kulut ovat suuremmat kuin kaavamainen vähennys, saatat hyötyä enemmän todellisten kulujen mukaisesta vähennyksestä.

Todellisten kulujen mukainen työhuonevähennys

Todellisten kulujen mukainen työhuonevähennys voi olla taloudellisesti kannattavampi, jos työhuoneesi kulut ovat suuret. Tämä vähennys perustuu todellisiin kuluihin, kuten vuokraan, sähköön, veteen ja muihin kodin ylläpitokuluihin. Sinun on kuitenkin pystyttävä osoittamaan nämä kulut verottajalle.

Jotta voit saada todellisten kulujen mukaisen vähennyksen, sinun on pidettävä tarkkaa kirjanpitoa kaikista työhuoneen kuluista. Tämä voi olla työlästä, mutta se voi myös tuoda merkittäviä säästöjä verotuksessa. Muista säilyttää kaikki kuitit ja laskut, jotta voit todistaa kulut verottajalle.

Kuinka hakea työhuonevähennystä?

Työhuonevähennyksen hakeminen on suhteellisen yksinkertaista. Voit ilmoittaa vähennyksen veroilmoituksessasi. Jos käytät kaavamaista vähennystä, sinun tarvitsee vain ilmoittaa, että työskentelet kotona. Todellisten kulujen mukaisen vähennyksen hakeminen vaatii enemmän dokumentaatiota.

Muista, että työhuonevähennys on henkilökohtainen vähennys, joten se koskee vain sinua. Jos asut jonkun toisen kanssa, hän ei voi hakea samaa vähennystä, ellei hänkin käytä kotia työskentelyyn. Varmista, että kaikki tarvittavat tiedot ja dokumentit ovat kunnossa ennen veroilmoituksen jättämistä.