Työhuonevähennys kuuluu kaikille, jotka työskentelevät kotona. Kevytyrittäjälle tai freelancerille tämä on hyödyllinen veroetu, joka kannattaa käyttää.

Mikä on työhuonevähennys?

Työhuonevähennys on verovähennys, jonka avulla voit vähentää osan kotona työskentelystä aiheutuneista kuluista verotuksessa. Tämä on erityisen hyödyllistä freelancereille ja keikkatyöläisille, jotka tekevät töitä kotoa käsin. Työhuonevähennys voi kattaa esimerkiksi työhuoneen vuokran, sähkön, lämmityksen ja siivouksen kustannuksia.

Työhuonevähennys on jaettu kahteen eri kategoriaan: kaavamainen vähennys ja todellisten kulujen mukainen vähennys. Kaavamainen vähennys on helpompi ja nopeampi tapa, mutta todellisten kulujen mukainen vähennys voi olla taloudellisesti kannattavampi, jos sinulla on paljon kuluja.

Kuka voi hyödyntää työhuonevähennystä?

Työhuonevähennystä voivat hyödyntää kaikki, jotka tekevät töitä kotona. Tämä koskee erityisesti freelancereita ja keikkatyöläisiä, jotka eivät välttämättä tarvitse erillistä toimistotilaa. Myös alihankkijat, jotka työskentelevät kotona, voivat hyödyntää tätä verovähennystä.

On tärkeää huomata, että työhuonevähennystä voi hakea vain, jos työhuone on selkeästi erotettu muusta asuintilasta. Tämä tarkoittaa, että työhuoneen tulee olla erillinen huone tai tila, jota käytetään pääasiassa työskentelyyn.

Kaavamainen vähennys vs. todellisten kulujen mukainen vähennys

Kaavamainen vähennys on yksinkertainen tapa hyödyntää työhuonevähennystä. Vuonna 2023 kaavamainen vähennys oli 900 euroa vuodessa, jos työskentelet kotona päätoimisesti. Jos työskentelet kotona osa-aikaisesti, vähennys on 450 euroa vuodessa. Vähennys ei vaadi erillistä selvitystä kuluista.

Todellisten kulujen mukainen vähennys puolestaan vaatii tarkempaa kirjanpitoa. Sinun tulee säilyttää kaikki kuitit ja laskut, jotka liittyvät työhuoneen kuluihin. Tämä voi sisältää esimerkiksi vuokran, sähkön, lämmityksen ja siivouksen kustannukset. Todellisten kulujen mukainen vähennys voi olla suurempi kuin kaavamainen vähennys, mutta se vaatii enemmän työtä ja tarkkuutta.

Kuinka hakea työhuonevähennystä?

Työhuonevähennystä haetaan veroilmoituksessa. Jos käytät kaavamaista vähennystä, sinun tarvitsee vain ilmoittaa, että työskentelet kotona ja valita oikea vähennysmäärä. Tämä on helppoa ja nopeaa, eikä vaadi erillistä selvitystä kuluista.

Jos haet todellisten kulujen mukaista vähennystä, sinun tulee liittää veroilmoitukseen selvitys kuluista. Tämä voi sisältää esimerkiksi vuokrasopimuksen, sähkölaskut ja muut kuitit. On tärkeää säilyttää kaikki kuitit ja laskut, jotta voit tarvittaessa todistaa kulut verottajalle.

Vinkkejä työhuonevähennyksen hyödyntämiseen

Jotta voit hyödyntää työhuonevähennystä mahdollisimman tehokkaasti, kannattaa pitää kirjaa kaikista työhuoneeseen liittyvistä kuluista. Tämä helpottaa todellisten kulujen mukaisen vähennyksen hakemista ja varmistaa, että saat kaikki mahdolliset verovähennykset.

Toinen hyvä vinkki on käyttää kaavamaista vähennystä, jos sinulla ei ole paljon kuluja tai et halua käyttää aikaa ja vaivaa todellisten kulujen selvittämiseen. Kaavamainen vähennys on helppo ja nopea tapa hyödyntää työhuonevähennystä.

Suomen Palkkiopalvelussa haluamme asiakkaidemme tietävän kevytyrittäjän veroeduista. Ota yhteyttä, jos tarvitset apua verotukseen liittyvissä asioissa.