Kuka on kevytyrittäjä ja kuka freelancer? Onko keikkatyöläisiä enää olemassa? Aikoinaan puhuttiin freelancereista ja yhtäkkiä kaikki ovatkin kevytyrittäjiä. Ovatko ne sama asia? Termit voivat olla hämmentäviä, mutta ei hätää! Suomen Palkkiopalvelun perustaja ja laskutuspalvelun asiantuntija Jukka Järvelä vastaa.
– Rajanveto eri termien välillä, kevytyrittäjä, freelancer tai keikkatyöläinen, on vaikeaa eikä yhdellekään termille ole vakiintunutta oikeudellista määritelmää. Enemmänkin kyse on tyylieroista, Suomen Palkkiopalvelun Jukka Järvelä kertoo.
– Yritystoiminnan kannalta freelancer ja kevytyrittäjä ovat sama asia. Mutta termi kevytyrittäjä kuvaa hänen asemaansa nimenomaan laskuttajana ja palkkion saajana, kun taas freelancer-nimitys kuvaa hänen asemaansa palvelun tuottajana eli että freelancerilla on monia toimeksiantajia, Järvelä pohtii ja lisää, että määrittely ei ole yksiselitteistä.
Mihin viittaa etuliite kevyt?
Viime vuosina termi kevytyrittäjä on vakiintunut tarkoittamaan sellaista toimijaa, joka tekee töitä yrittäjän lailla, mutta hoitaa laskutuksensa laskutuspalvelun kautta.
Kevytyrittäjä on yrittäjän asemassa esimerkiksi työeläkevakuutuksen kannalta, mutta vertautuu siinä mielessä palkansaajaan, että hän ei ole esimerkiksi tilinpäätösvelvollinen kuten Y-tunnuksen omaava yrittäjä.
Lainsäädäntö tosin ei vielä tunne kevytyrittäjyyttä omana lakiterminään, joten viranomaisten näkökulmasta kevytyrittäjä on enemmänkin oikea yrittäjä kuin palkkatyöntekijä.
Mihin siis etuliite kevyt viittaa, Jukka Järvelä?
– Kevytyrittäjyys tuo ainakin kaksi huomionarvoista kevennystä: oman firman hallinnon pyörittämisen vaiva jää pois ja samalla suurin osa vastuista viranomaisten suuntaan. Samalla minimoituu konkurssiin ajautumisen riski. No company, no cry, kuulee joskus sanottavan, Järvelä toteaa.
Keikkatyöläinenkin voi olla kevytyrittäjä
Freelancer-termiä ennen tai sen rinnalla käytettiin aikoinaan termiä keikkatyöläinen. Keitä he siis ovat nykyään vai onko heitä enää olemassa?
– Kyllä keikkatyöläisiäkin on. He voivat olla freelancereitä, mutta myös kevytyrittäjiä. Mutta keikkatyöntekijä voi olla esimerkiksi myös työsuhteessa toimiva henkilöstöpalvelujen työvoimareservi tai henkilö, joka toimii 0-tuntisopimuksella ja odottaa, että työnantaja kutsuu töihin kun tarvitsee, Järvelä selventää.
Ryhdy kevytyrittäjäksi ja aloita laskuttaminen jo tänään!
Jäikö kysyttävää?